אכלו ואל תאכלו: מה אוכלים כשיש הליקובקטר פילורי?

הליקובקטר פילורי הוא חיידק שכיח החי במערכת העיכול וכן ברירית הקיבה. לרוב, האבחנה של החיידק מתרחשת אצל בני 65 ומעלה אולם גם אנשים צעירים עלולים לחוות את התסמינים

כאשר ע"פ הערכות במדינות מתפתחות שיעור הופעתו של הנגיף מגיעה ל 80% מכלל האוכלוסייה ואילו במדינות המערב מדובר בהערכה הנוגעת ל 40%-50% מהמבוגרים. מדובר בחיידק המחליש את מערכת העיכול ומחולל של כיבים כמו גם דלקות. נוסף לכך, מחקרים מצאו כי פעילות מואצת של החיידק עלולה לגרום לסרטן הקיבה, ולכן חשוב מאוד לבצע אבחון ולאחר מכן לנקוט בשורה של צעדים אשר אחד מהם הוא שינוי בהרגלי התזונה.

מדוע התזונה חשובה כאשר מאובחנים עם הליקובקטר פילורי?

מאחר ומדובר בחיידק המשפיע על מערכת העיכול, תזונה להליקובקטר היא חלק משמעותי בתהליך של התמודדות עם החיידק. מדוע? ובכן, שינויים בהרגלי התזונה יכולים מאוד לסייע לחיזוק המערכת החיסון ובנוסף לכך גם להפחית באופן משמעותי את התסמינים. בנוסף, שילוב של תוספי תזונה ייעודים יכולים גם הם לתרום לטובת חיזוק המערכת החיסונית לצד שיפור פעילות המעיים לטובת יצירת הקלה בתדירות התסמינים ובעוצמתם.

כאשר אנו מתייחסים לשינויים בהרגלי התזונה הכוונה היא לא לדיאטה דרסטית אלא לבחירה מושכלת במזון בריא ומזין. העדיפו להמעיט ככל האפשר בהזמנה של אוכל מבחוץ והעדיפו לבשל בעצמכם אוכל מזין, ביתי ועם כמה שפחות שמן. מזון מטוגן הוא מחולל ידוע של שגשוג החיידק והגברת התסמינים, ולכן ההעדפה היא להימנע ממזון מטוגן או שאינו מבושל. ההמלצה מצד תזונאים המתמחה בטיפול בחיידק היא לשלב בתזונה פירות (וכאן קינוחי פירות לכל אירוע) וירקות עם שימת דגש על מרקים עשירים אותם ניתן להכין בעצמכם בבית או להזמין דרך בשלנים שיכולים לספק לכם מרקים, כמו גם אוכל מבושל איכותי העשיר בסיבים תזונתיים כמו גם בחלבון.

צמחי מרפא לצד תוספי תזונה

היכולת שלכם לשלוט על התסמינים ולהקל באופן משמעותי כוללת כאמור שינוי בהרגלי התזונה אבל גם שימוש בצמחי מרפא וכן תוספי תזונה. אם עד לפני מספר שנים התחום האלטרנטיבי נתפס בעיני רבים כסוג של טאבו, כיום גם רופאים ממליצים להיעזר בנוסף לטיפול התרופתי בטיפול אלטרנטיבי הכולל צמחי מרפא כמו אלת המסטיק, קופטיס, קינמון ועוד. בנוסף, נטילה של פרוביוטיקה מהווה דרך מצוינת ליצירה של איזון תזונתי בשל היותו תוסף תזונה המכיל ריכוז גבוה מאוד של חיידקים ידידותיים למערכת העיכול. מחקרים רבים שנערכו בתחום מצאו כי לחיידקים הללו יש יכולת ממשית לסייע לטובת שיפור ספיגת המזון לצד יצירה של סביבה בריאה ומאוזנת יותר בקיבה. אם אתם או בן משפחה אובחן עם החיידק רצוי לתאם כבר עכשיו פגישה עם נטורופת לטובת בנייה של תוכנית טיפול המבוססת הן על שימוש בצמחי מרפא כחלק מהתמודדות עם התסמינים של החיידק.

לסיכום, חיידק הליקובקטר פילורי הוא חיידק נפוץ שמשפיע מאוד על איכות החיים. החדשות הטובות הן שבאמצעות טיפול תרופתי לצד טיפול אלטרנטיבי ניתן בהחלט לשפר את המצב ואף להפחית את תדירות התסמינים, אולם בכדי לטפל נדרש קודם כל לעבור אבחון אצל הרופא המבצע בדיקה פשוטה בשם תבחין נשיפה או באמצעות בדיקת דם. במידה ונמצא כי אכן מדובר בחיידק, תוכנית הטיפול הנהוגה היא לרוב טיפול משולש המשלב שלוש תרופות אנטיביוטיות (מאחר והחיידק הצליח לפתח עמידות כלפי אנטיביוטיקה אחת) לצד שינויים בהרגלי התזונה וכן הקפדה על הפחתה משמעותית ברמות הלחץ, מאחר וגם הן משפיעות מאוד על התסמינים של החיידק המשגשג בקיבה.

*המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות